Wysokiej jakości ciasto i odpowiednio przygotowane nadzienie są bardzo ważne, ale równie ważna jest idealnie równa powierzchnia ciasta, wykonana z wysokiej jakości kremu. Dziś opowiemy o głównych metodach kształtowania idealnej powierzchni wyrobów cukierniczych i małych sekretach stosowanych przez doświadczonych cukierników.
Wyrównywanie tortu kremem: po co w ogóle jest potrzebne?
Eleganckie wyrównanie tortu za pomocą kremu, to nie tylko kwestia atrakcyjnego wyglądu deseru. Doświadczeni cukiernicy wiedzą, że to właśnie zewnętrzna warstwa kremu pomaga połączyć ciasta. Jeśli mowa o tortach warstwowych, to krem tworzy na nich warstwę ochronną, która pomaga prawidłowo rozłożyć ciężar tortu i zapobiega jego deformacji.
Poziomowanie zapewnia także dodatkową impregnację wyrobu, dzięki czemu jego smak jest bogatszy, a konsystencja bardziej delikatna i przewiewna.
Jaki krem nadaje się do wyrównywania tortu?
Należy pamiętać, że krem używany do nadzienia nie nadaje się do poziomowania. Pokrycie tortu wymaga zupełnie innych właściwości. Jaki więc krem nadaje się do wyrównywania tortu? Musi być stabilny, tzn:
Aby to osiągnąć, do przygotowania kremu należy użyć następujących składników:
-
masło;
-
czekolada;
-
śmietana;
-
mascarpone.
Czy da się idealnie wygładzić krem na torcie w warunkach domowych?
Jakość wyrównania tortu zależy w dużej mierze od jakości kremu. Dlatego zanim zaczniesz wyrównywać ciasta, musisz opanować robienie kremu. Zacznij od klasycznego przepisu na krem maślany. W tym celu będziesz potrzebować:
Wszystkie składniki należy wymieszać i ubić. Zacznij od miksowania przez około minutę na niskich obrotach, następnie zwiększ prędkość i kontynuuj ubijanie aż do uzyskania jednolitej masy. Gotowy do użycia krem powinien być gęsty i gładki.
Niestety, w warunkach domowych, zwłaszcza bez odpowiedniego doświadczenia, trudno jest przygotować naprawdę dobry produkt. Ale nic straconego! Na twojej imprezie wciąż może pojawić się niedrogi i bajecznie piękny tort!
Idealnie gładkie, a dodatkowo pięknie zdobione torty, dostępne są na zamówienie we wrocławskiej Tortowni na Bema. Skorzystaj od razu i przeczytaj więcej o rodzajach kremów używanych w cukierni do wyrównania tortów i cenach na rozkoszne desery (podpowiadamy, że są naprawdę przystępne). Od razu możesz też złożyć zamówienie na swoją wymarzoną słodycz.
Sekrety przygotowania dobrej jakości kremu do wyrównywania tortów
Aby uzyskać idealnie gładki tort, należy starannie wykonać kilka kroków:
-
Przede wszystkim, przed nałożeniem kremu należy schłodzić tort w lodówce. Sam krem, aby dobrze rozprowadzał się po powierzchni, powinien być plastyczny, o temperaturze około 15-20 stopni Celsjusza.
-
Za pomocą rękawa cukierniczego lub szpatułki, rozprowadź równomiernie grubą warstwę kremu na wierzchu i bokach tortu.
-
Aby wygładzić krem, trzymaj szpatułkę pod kątem 45 stopni do powierzchni ciasta i prostopadle do podłoża.
-
Wygładź krem delikatnie obracając ciasto na podłożu (wygodnie jest używać do tego deski obrotowej).
Na końcu należy sprawdzić, czy nie ma gdzieś pustych przestrzeni. Jeśli są, wypełnij je kremem i powtórz proces wyrównywania. Po wyrównaniu boków pora na wykończenie wierzchu. Tu pomocna jest długa szpatułka, za pomocą której pokryjesz cały wierzch ciasta naraz.
Po zakończeniu wyrównywania przejdź do dekorowania. Możesz użyć owoców, bezy lub innych, dowolnych elementów dekoracyjnych. Jeśli planujesz dekorację wzorem z barwnika żelowego, postaw na sernik maślany, schładzając go przed malowaniem.